2020-04-29 09:19:02• hírek • Bede Emőke

Több mint húszezer Szatmár megyei munkaszerződést függesztettek fel ezidáig

A Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) a REVISAL (alkalmazottakat nyilvántartó adatbázis) adatait összesítve közölte, a szükségállapot bevezetése, azaz március 16. óta 20 002 munkaszerződést függesztettek fel, ám ez nem jelenti azt, hogy ezen személyek közül mindenkinek kényszerpihenőre kellett vonulnia.

Az ITM ugyanis altípusokra is lebontotta e statisztikát. A gazdasági vagy műszaki okok miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók száma jelenleg 15 237. További 74 főt karanténozás vagy úgynevezett vis maior okokra hivatkozva küldtek kényszerszabadágra, mely azt jelenti, hogy a szerződtetett fél minden igyekezete ellenére sem tudná teljesetíteni a tőle elvártakat, ezért a munkáltató inkább felfüggesztette a munkaszerződést. 766 munkavállalónak pedig továbbra is dolgoznia kell, viszont heti 5 nap helyett csupán 4 napot. Sajnos azonban nem mindenki volt olyan szerencsés helyzetben, hogy megússza a dolgot egy kényszerszabadsággal. A hatósági nyilvántartás tanúsága szerint megyénkben 3679 személy munkaszerződését szüntették meg a szükségállapot kihirdetése óta, azaz őket a későbbiekben sem várják vissza régi munkahelyükre.


Nem meglepő módon a rendkívüli állapot miatt kialakult helyzetet leginkább a vendéglátóipar sínylette meg, a legtöbb munkaszerződést a hotelek, éttermek, bárok és kávézók üzemeltetői függesztették fel vagy szüntették meg teljesen. Az ITM közölte továbbá azt is, hogy április 27-én 84 657 aktív munkaszerződéssel rendelkező személyt jegyeztek megyénkben.


A kimutatással kapcsolatban a munkaügyi felügyelőség megjegyzi, hogy a REVISAL Szatmár megyére vonatkozó adatbázisában csak azok a személyek szerepelnek, akik Szatmár megyében bejegyzett cégek alkalmazásában állnak. Azon megyénkbeli munkavállalók, akik más megyébe bejegyzett vállalatoknál dolgoznak, az ott illetékes ITM adatbázisában szerepelnek, és ez természetesen fordítva is igaz. Példának okáért aki a Kaufland, Lidl, Profi, Penny Market, Dedeman vagy Altex munkaközösségét erősíti szatmáriként, a cég székhelyének megfelelő megyében van bejelentve. Akik pedig szatmári székhelyű cégek alkalmazottjaként dolgoznak, a Szatmár megyei adatbázisban szerepelnek még akkor is, ha voltaképp egy másik megyében élnek és dolgoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: